15 mei was de 3e en tevens laatste editie van ‘De Cultuur Wetenschap en Techniek Fabriek’! bij De Gasfabriek in Deventer. Deze hebben we georganiseerd in samenwerking met @Kenniscentrum Wetenschap en Technologie Oost en Technicampus Stedendriehoek BV en werd mogelijk gemaakt door Gemeente Deventer en Provincie Overijssel.
Onze directeur Alice Van Diepen gaf een warm welkomstwoord en het startsignaal van de dag.
Met een keynote van Emiel Heijnen, lector aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, was het een dag vol inzichten en interactie. Heijen, bekend om zijn onderzoek naar interdisciplinariteit en sociaal engagement, bracht zijn boodschap met humor en betrok het publiek bij elke stap. Hij illustreerde de nuances tussen multi-, inter- en transdisciplinariteit met levendige visuele en artistieke voorbeelden.
De deelsessie, geleid door Arida Bandringa georganiseerd door het CASE (Centre for Arts & Sciences Education), waren een verdere verdieping in het ontwerpen van doeltreffende kunst- en wetenschapslessen. De focus lag op het vinden van de juiste balans tussen gesloten en open opdrachten, wat resulteerde in een stroom van nieuwe en uitdagende les- ideeën.
Kunstenlab, De Perifeer en LIMAI muziek sloegen de handen ineen om de kracht van spel en experiment te benadrukken, met een speciale focus op de aankomende tentoonstelling en het perifeer concept, ‘Do Make Play Instruments’. De workshop die hieruit voortkwam, maakte het creëren van muziek toegankelijk en plezierig voor alle deelnemers. Scholen let op deze tentoonstelling met muziek-educatie komt aankomend schooljaar in het cultuurcircuit.
Tevens werd het nieuwe Technicampus Stedendriehoek BV Techniek ExperienceCentre (TEC) in Deventer geïntroduceerd. Reinhart Voulon gaf een inkijkje in de technische vaardigheden die hij daar als instructeur gaat delen met scholen.
Door Tim Post, Marijke de Bruin, Marit Benes werd een voor Kids4Twente tool gepresenteerd en uitgeprobeerd. Door middel van een poster worden culturele disciplines, vaardigheden, kennisconcepten en technologische ontwikkelingen geïntegreerd en gevisualiseerd.
De dag werd afgesloten met een informele borrel waarbij deelnemers hun ervaringen uit de verschillende sessies deelden en elkaar inspireerden. Met een hoofd vol ideeën en een hart vol enthousiasme keerden we huiswaarts.
Hoewel dit de laatste editie van de Cultuur Wetenschap en Techniek Fabriek was, is het duidelijk dat de beweging blijft groeien. De afgelopen jaren hebben we een explosie gezien in het aanbod en de verbinding tussen cultuur, wetenschap en techniek. Ben je benieuwd naar wat Deventer cultuurprofessionals nog meer in huis hebben kom dan 29 mei naar ‘Voor het Voetlicht’ in Bibliotheek Deventer
Prachtige foto’s van de dag 📸 Christein V.
#CultuurWetenschapTechniek #Innovatie #Samenwerking