Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) 2025-2028: ‘VerderSpelen’
Hoe breng je op een innovatieve manier creativiteit terug in de school? Hoe geef je cultuureducatie nu en voor een langere periode een vaste plek in het lesprogramma? En hoe doe je dat bovendien op een manier die past bij de visie bij de school? Ons programma CMK helpt scholen daarbij.
Verder kijken
Na CMK 2021-2024, kijken we verder. Hoe houden we CMK levend(ig)? Ons vorige plan ‘Het begint met spelen’, vervolgen we met ‘VerderSpelen’. Want juist als er een basis is gelegd, blijft de behoefte aan kwaliteit en innovatie. We bieden leerlingen ‘kans op kans’, zodat een positieve ervaring in cultuureducatie een vervolg krijgt. Daarom blijven cultuurprofessionals nodig in het onderwijs. Cultuureducatie met Kwaliteit in het onderwijs samen op de agenda houden, vraagt om doorontwikkelen – ook na 2028.
Vanuit Team Kunstcircuit Onderwijs bij de bibliotheek Deventer, zijn we in opdracht van de gemeente Deventer penvoerder, aanvrager en medeorganisator van het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit. Deze subsidieregeling is ontstaan op initiatief van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en uitgezet door het landelijk Fonds voor Cultuurparticipatie. De subsidie loopt in cycli van 4 jaar vanaf 2013. De periode 2021-2024 ronden we af in voorjaar 2025. Tegelijkertijd starten nieuwe scholen dit voorjaar met middelen uit de periode 2025-2028. In de gehele looptijd van CMK, heeft in 2028 95 % van alle scholen van primair, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs meegedaan, en de overige 5 % hebben andere middelen ingezet om cultuureducatie te integreren in het onderwijsprogramma.
Waar gaan we voor
Met haalbare doelen en werken op maat zetten we in op de impact waar we voor gaan:
Cultuureducatie is de sleutel waarmee we creativiteit en eigenheid van iedere leerling aanboren, zodat zij flexibel en weerbaar zijn om te navigeren in een snel veranderende samenleving.
Leertrajecten scholen
quotes uit het CMK3 programma van deelnemers brainstormsessies CMK4:
“Door middel van deskundigheidsbevordering naar behoefte, blijven we leren: bijvoorbeeld hoe maak je lessen cultuureducatie passend voor speciaal onderwijs? CMK is geen losstaand programma, maar ingebed, gedragen door team en bestuur. “
“De verbinding van cultuureducatie onder en na schooltijd zorgt voor veel enthousiasme. Vooral als ouders kunnen komen kijken naar een voorstelling of expositie van hun kinderen. ‘Ze hangen er met armen en benen uit.”
Samen met partners uit het onderwijs en een groot aantal kunstdocenten hebben we een toegankelijk en inspirerend programma ontwikkeld voor CMK 4. Het programma is opgebouwd uit modules.
Goedwerkende modules hebben we behouden en nieuwe ideeën zijn toegevoegd. Samen met de scholen en de culturele partner(s) van hun keuze formuleren we een passende leervraag vanuit hun visie en onderwijspraktijk. Bij de meeste scholen betekent dat een doorontwikkeling en borging, bij enkele scholen beginnen we bij het begin. In co-creatie maken we een uitvoeringsplan, waarbij we vanaf 2027 kunnen inspelen op mogelijk veranderde kerndoelen voor het onderwijs.
Elk school kiest voorafgaand aan het CMK-traject met welke kunstdiscipline(s) ze wil werken. Denk daarbij aan theater, nieuwe media, dans, beeldend, creatief schrijven, muziek, erfgoed en kunst, wetenschap en techniek. Het systeem bestaat uit de fasen: Verkennen, Experimenteren, Verdiepen en Borgen. De kunstdocenten en leerkrachten of docenten van de school worden samen eigenaar van dit leertraject. Kunstcircuit is procesbegeleider.
Er doen nieuwe en ervaren scholen mee aan CMK. De laatste groep legt de nadruk op borging van hun lesprogramma cultuureducatie.
Deskundigheidsbevordering
Binnen het CMK 4-traject organiseren we verschillende trainingen, in samenhang met het programma CultuurCircuit PO. Dit doen we naar de wens en behoefte van het onderwijs en de betrokken culturele partners.
Nieuw
Na verkennende gesprekken breiden we onze focus uit naar Voor- en Vroegschoolse educatie en het MBO, waarmee we onze doorlopende leerlijn uitbreiden. Het thema taal- en cultuureducatie heeft onze speciale aandacht.