ART EFFECT
Kennisavond Cultuureducatie
Op deze pagina vind je alle informatie over het programma en de aanmeldknop.
Op donderdagavond 5 juni 2025 organiseert Kunstcircuit ArtEffect, een inspirerende avond voor iedereen die interesse heeft in of werkt met cultuureducatie. Of je nu in het PO, VO, (V)SO of MBO werkt, deze avond zit vol praktische tips, nieuwe ideeën en verrassende inzichten om cultuureducatie te versterken. We zijn superblij dat Karim Amghar, expert op het gebied van kansengelijkheid in het onderwijs, de keynote komt geven. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende deelsessies. Die gaan bijvoorbeeld over de koppeling tussen taal en cultuureducatie, de kracht van rolmodellen en hoe je toekomstdenken kan toepassen in de klas!
Het belooft een mooie avond te worden op het festivalterrein van Etty4LIfe*. Met nieuwe ontmoetingen, inspiratie, verrassingen én stof tot nadenken. Natuurlijk sluiten we af met een borrel!
Programma:
-
Keynote: Karim Amghar – Kansengelijkheid in het onderwijs
-
Deelsessies:
-
Karim Amghar – Verdieping kansengelijkheid
-
Lianne Tijhaar – Taal opent je wereld
-
Cultureel Verschil – De kracht van rolmodellen
-
De toekomstecoloog – Groetjes uit de toekomst!
-
Slow School – Dilemma’s in de (kunst)les
-
Monique Fischer – reflecteren met cultuureducatie
- Limai – De Muziekspeeltuin
-
Scroll naar beneden en beweeg je muis over de foto’s voor een korte uitleg.
-
Tijd: Inloop vanaf 18:15, start om 18.30, einde + borrel om 21:10
-
Locatie: Sportveld Marke Noord
-
Kosten: Deelname is helemaal gratis
Mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Fonds voor Cultuurparticipatie
Karim Amghar
Keynote en deelsessie: Kansengelijkheid in het onderwijs
Karim Amghar – docent, schrijver en expert op het gebied van kansengelijkheid – komt spreken tijdens ons programma! In een krachtige keynote deelt hij zijn persoonlijke verhaal en visie op een onderwijspraktijk waarin élk talent telt. Hij laat zien waarom het zo belangrijk is om jongeren ruimte te geven om zich te uiten, juist ook via kunst en cultuur. Een inspirerende oproep om breder te kijken én echt te geloven in potentie.
Monique Fischer
Reflecteren met cultuureducatie
In deze deelsessie ontdek je hoe je reflecteren kunt integreren in je cultuureducatie en hoe je dit kunt toepassen in jouw eigen lessen. Reflecteren krijgt vaak nog te weinig aandacht in het onderwijs, maar cultuureducatie biedt juist enorme kansen voor persoonlijke ontwikkeling en talentontdekking d.m.v. reflectie. Je krijgt praktische tools en reflectiekaarten mee die je direct in je lessen kunt gebruiken om leerlingen te begeleiden in hun leerproces en creativiteit.
Lianne Tijhaar
Taal opent je wereld
Taal is meer dan spelling en lezen. Het is altijd in beweging en woorden geven betekenis aan de manier waarop we de wereld ervaren. In deze deelsessie duiken we in onze eigen taalverhalen. Wat betekent taal voor jou, en wat kan je daaruit meenemen naar jouw taalonderwijs én de taalontwikkeling van je leerlingen? En dat allemaal in de sterke verbinding met cultuureducatie.
Cultureel Verschil
De kracht van rolmodellen in kunstonderwijs
Het belang van “zien en gezien worden”. De docenten van Cultureel Verschil hebben een unieke, niet-alledaagse weg gevolgd naar waar ze nu staan. Hun persoonlijke verhalen inspireren leerlingen om hun eigen pad te ontdekken, zich uit te drukken en te groeien via kunst en cultuur. In deze deelsessie ontdek je hoe rolmodellen het verschil maken in het onderwijs en hoe je deze kracht kunt inzetten binnen je eigen school of organisatie.
Limai
De Muziekspeeltuin
Maite Roest van LIMAI neemt je mee in de Muziekspeeltuin, een interactieve ruimte waar kinderen muziek ontdekken door te spelen en experimenteren met fysieke en digitale instrumenten. Zij laat jou zien hoe je kinderen kunt begeleiden in hun muzikale ontdekkingsreis en het belang van spelenderwijs leren kunt integreren in je lessen. Ontdek de kracht van spelen en experimenteren in muziek!
Slow School
Dilemma’s in de (kunst)les
Slow School staat voor het creëren van ruimte voor gezamenlijkheid in het hier en nu, waarbij we vertragen, voor elkaar en de wereld zorgen en het ongemak niet uit de weg gaan. Zo gaan we een relatie met elkaar aan en erkennen we het verhaal van de ander.
Maar wat als een leerling een hakenkruis wil tekenen? Of als er anti-homo vlaggen ontworpen worden? Wat doe je in je les wanneer een leerling reclame maakt voor de vleesindustrie?
In deze workshop zoomen we in op deze dilemma’s.
Toekomstecoloog
Groetjes uit de toekomst
Groetjes uit de Toekomst is een veelzijdige methode die leerlingen uitdaagt zich in te leven in iemand uit de toekomst. In deze deelsessie maak je kennis met een speelse, verbeeldingsrijke werkvorm voor in de klas. Door je te verplaatsen in iemand – of iets – uit 2100 ontdek je hoe deze methode leerlingen helpt om verbeeldingskracht te ontwikkelen, anders te kijken naar maatschappelijke thema’s én actief na te denken over hun rol in de wereld van morgen.
*Etty4LIfe is een 5 daags cultuureducatie festival voor alle leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum. Met een mooi programma vieren we het 25 jarig bestaan van de scholengemeenschap en 80 jaar Vrijheid. Op het sportveld van de Marke Noord richten we, samen met de leerlingen, een festivalterrein in waarbij beleven en zelf maken centraal staat.